Actualitat

L’èxit de l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors després dels Premis Ones
MareTerraFundacioMediterrania_ODFM_Premis_Ones

Mare Terra Fundació Mediterrània

El treball de Mare Terra Fundació Mediterrània és incessant, constant en el temps i efectiu en una societat que demana un món més net, sostenible i solidari.

Notícies | Premis Ones

19 octubre 2020

La llei que proposava l’ODFM està en tràmit al Parlament de Catalunya

Els Premis Ones Mediterrània tenen la voluntat de reconèixer a persones i entitats que treballen per un món millor i, a la vegada, ser un altaveu del seu treball. Un més després de la cerimònia d’enguany, es pot afirmar que els Premis Ones han aconseguit el seu objectiu.

És el cas de l’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, presidit per Neus Roig i membre de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona. Amb les seves paraules que va pronunciar a l’hora de recollir el guardó, la Dra. Roig va poder commocionar a varis representants polítics allí presents. Amb el qual han aconseguit que s’admeti a tràmit una llei  que pretén proporcionar instruments i recursos per a que es faci justícies, i que les víctimes siguin reconegudes com a tal.

La Proposició de Llei de les desaparicions forçades de menors es va presentar per primera vegada l’any 2017, gràcies a la presidenta del Parlament Carme Forcadell, també al 2018 i, per últim, l’any 2019. El passat 7 de juliol, en el Ple de Parlament, es va aconseguir tirar endavant.

La iniciativa, que fou presentada conjuntament pels partits de l’oposició i firmada pels tots els grups parlamentaris, es tramitarà per urgència extraordinària, assegurant que pugui ser aprovada aquesta legislatura.

Neus Roig, presidenta de l’ODFM, que forma part de la CET, agraeix als Premis Ones la seva ajuda: “Gràcies a Ángel Juárez, a Mare Terra i als Premis Ones. El guardó ens ha donat l’espenta necessària per aconseguir justícia”.

MareTerraFundacioMediterrania_recull ODFM

La llei de les desaparicions forçades de menors

Fins l’actualitat, només les mares que van firmar una renúncia del nadó al moment del part han pogut rebre informació per localitzar els seus fills. Totes les mares a les quals se’ls va comunicar la falsa mort dels seus fills, no tenen dret a buscar-los.

Aquesta proposició de llei té com objectiu proporcionar instruments normatius i recursos necessaris per el reconeixement i efectivitat del dret a la veritat, la justícia, la reparació i garanties de no repetició, amb la finalitat de descobrir la veritat sobre els fets ocorreguts. També recull la regulació dels drets de les víctimes de desaparicions forçades, entre els quals destaca el dret a la tutela judicial.