Radiografia d'una glacera

Naturaleza
Publicado en Viernes, 18 Noviembre 2011
AddThis Social Bookmark Button

Segons informa l'Agència EFE un equip de científics de la Universitat de Saragossa i de l'Institut Pirinenc d'Ecologia (CSIC) han "escanejat" per primera vegada de manera completa i precisa una glacera del Pirineu per tal de conèixer amb exactitud la seva evolució.


Es tracta de la glacera Nord, situat al Parc Nacional d'Ordesa i Monte Perdido del Pirineu aragonès, del qual els investigadors han obtingut representacions tridimensionals mitjançant l'ús de tecnologia làser, que permet mesurar la distància entre un punt i una superfície determinada en milers de punts per segon.


El treball servirà "de base" per a altres escanejats que es duran a terme en anys posteriors per conèixer com disminueix "la superfície i el volum" de la glacera, ha explicat Sergio Vicente-Serrano, un dels investigadors que han participat en el projecte.


L'estudi, segons Vicent-Serrano, està circumscrit als projectes d'investigació de les glaceres que desenvolupen aquests científics i l'objectiu és analitzar "anual o bianualment en funció dels fons econòmics existents".


Un primer pas al Pirineu

 

A més d'aquesta glacera es vol realitzar l'escanejat d'altres glaceres d'altres valls pirinenques que encara "estan per definir", ja que depèn de la "bona visibilitat de tota la superfície de la glacera" i de la "accessibilitat" d'aquest.


Al Pirineu aragonès s’hi troben les glaceres més meridionals d'Europa, únics que queden a la Península Ibèrica, i responen d'una forma ràpida a qualsevol canvi en innivació o temperatura que succeeix a la regió, pel que el seu estudi és necessari per conèixer la evolució recent del clima en sectors d'alta muntanya, zones on amb prou feines hi ha mesuraments climàtiques fiables del passat.


Els científics analitzaran també el retrocés glacial a la Serralada Blanca a Perú, gràcies a diversos projectes concedits pel Ministeri de Ciència i Innovació, Govern d'Aragó i Consell Superior d'Investigacions Científiques.


La glacera Nord del Parc Nacional d'Ordesa i Monte Perdido representa un dels exemples més espectaculars del glacialisme pirinenc actual, i les fotografies existents des de finals del segle XIX han servit de testimoni del gran retrocés que han experimentat les glaceres pirinencs en les últimes dècades.


Monument natural


La Glacera del Monte Perdido va ser declarat Monument Natural pel Consell de Govern d'Aragó l'any 2007, moment en què els Monuments Naturals de les Glaceres Pirinencs van augmentar un 25% la seva superfície protegida, en passar, amb les 799,4 d'aquest, a 3190,4 hectàrees.


Aquesta glacera està situat per sobre de la cota 2.700, i la seva extensió només és superada al Pirineu pel massís d'Aneto-Maladeta.


En total, hi ha 20 glaceres localitzats en una franja de 90 quilòmetres que s'agrupen en set massissos pirinencs situats entre les valls del riu Gállego, per l'oest, i Noguera Ribagorçana per l'est.

 

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews

Utilizamos cookies para mejorar la experiencia de navegación. Si continuas navegando, consideramos que aceptas su uso. Saber más.

Acepto las Cookies de este sitio web.