Un model treu del carrer a vuit de cada deu persones sense sostre

Notícias
Publicado en Viernes, 03 Mayo 2019
AddThis Social Bookmark Button

Vuit de cada deu persones sense sostre abandona el carrer gràcies al model de "primer, casa"  (housing first), segons informa la Universitat Oberta de Catalunya.  aconsegueix que vuit de cada deu d’aquestes persones deixin el carrer. S’adreça sobretot a persones amb malalties i problemes de salut mental, amb addiccions, amb una salut física delicada, amb discapacitats o que viuen al carrer des de fa una llarga temporada. Segons apunten els treballadors socials, aquest servei en millora la salut, el benestar i la integració social.

El model es basa en vuit punts:

  • L’habitatge és un dret humà: el mètode posa èmfasi en aquest dret i es proporciona un pis en primera instància, sense esperar de l’usuari cap mena de compromís.
  • Elecció i control per a les persones usuàries: cal escoltar i respectar les opinions de les persones a qui s’ofereix aquest servei. Per al model housing first, l’autodeterminació és el punt de partida per a la recuperació.
  • Separació d’allotjament i tractament: l’usuari no s’ha de comprometre a seguir cap tractament mental a canvi de tenir el pis. És lliure d’acceptar el suport i l’ajuda social.
  • Orientació a la recuperació: el servei se centra en el benestar físic i mental i en el grau d’integració social de la persona.
  • Reducció del dany: superar l’addicció a les drogues i a l’alcohol pot ser un procés complex, i, sovint, els serveis que exigeixen abstinència o desintoxicació no funcionen bé per a moltes persones sense llar. En canvi, un enfocament integral que abordi totes les causes i les conseqüències del consum és més efectiu, i aquest és el mètode que aplica el model housing first.
  • Compromís actiu sense coerció: es busca crear un vincle positiu amb les persones usuàries perquè pensin que la seva recuperació és possible.
  • Planificació centrada en la persona: el suport i el tractament que necessita cada usuari es planteja pensant en les seves necessitats.
  • Suport flexible i disponible durant el temps necessari: si una persona és incapaç de viure sola i abandona l’habitatge, amb el model housing firsts’hi continua treballant.

Aquest mètode el va crear el psicòleg Sam Tsemberis a principis dels anys noranta a Nova York i es va estendreràpidament a molts països d’Europa. A Espanya hi arriba el 2014 amb Hàbitat, un programa que dissenya i posa en marxa la Fundació RAIS. Actualment, també ofereixen aquest servei Sant Joan de Déu-Serveis Socials i la UTE Suara-Sant Pere Claver en un projecte pilot que coordina l’Ajuntament de Barcelona i que ofereix cinquanta pisos a persones d’aquest col·lectiu.

Els usuaris d’aquest servei expliquen que tenir una llar els dona la seguretat que necessiten per a establir relacions amb les seves famílies.

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews

Utilizamos cookies para mejorar la experiencia de navegación. Si continuas navegando, consideramos que aceptas su uso. Saber más.

Acepto las Cookies de este sitio web.